Partida de la Turnu – Severin, încheiată cu victoria clujenilor dintr-un penalty inutil a readus în memorie nu numai momentul Bilica de la primul titlu al feroviarilor, ci și meciul, rămas celebru în analele fotbalului românesc, dintre aceeași Universitatea și Rapidul pregătit de Mircea Lucescu.
Asemănarea principală Nu are rost să insistăm pe momentele partidei din Bănie, care trebuia să se termine cu victoria Rapidului, vom spune doar că mersul acelui meci a fost asemănător cu cel disputat ieri, cu o singură și mare diferență. Vom reveni mai târziu cu explicații asupra acestui punct, să spunem doar că atunci, Craiova era interesată să piardă pentru a merge în UEFA (pentru că era calificată în finala Cupei unde urma să întâlnească pe niște giuleșteni deja campioni), în timp ce la Turnu-Severin ideea era să nu părăsească terenul învinsă, un singur punctuleț, cât de amărât, însemnând salvarea aproape sigură de la retrogradare.
Și totuși, ca un blestem parcă, studenții au jucat de fiecare dată parcă împotriva propriilor interese. Sau pentru interesele altora.
Diferența fundamentală
Nu este drept să dăm decizii, lăsăm pe cititori și pe fani să-și facă propriile impresii, doar atragem atenția asupra unui amănunt extrem de important în contextele partidelor despre care discutăm. La Craiova, Rapidul egala la 2 în minutul 88, aproape la fel cu mersul lucrurilor de la Severin, și era evident că feroviarii bucureșteni vor mai înscrie o dată în poarta lui Tibi Lung și se vor încorona campioni. Multă lume a uitat, dar arbitrul acelei partide nu a acordat nici măcar un singur minut de prelungiri, deși ar fi putut arăta lejer patru, în timp ce la Severin timpul suplimentar, justificat, de altfel, a fost. Ei bine, o dată pusă mimgea la centru, cavalerul fluierului a fluierat direct sfârșitul meciului, tocmai în ideea ca Frăsineanu să nu mai aibă timp să mai comită încă un henț în careu.
Ce-i drept, între timp s-a renunțat la ideea hențului voluntar și s-a aplicat tactica faultului inutil și evident. Deci, asta a fost diferența. Arbitrul trebuie să se implice puțin, de multe ori minutele de prelungire pot schimba soarta unui scenariu care mersese bine până în minutul 90. Rămâne o întrebare, totuși… De ce să aștepți minutele de prelungiri pentru a stabili câștigătoarea? Nu credem că este vorba doar despre plăcerea jocului.
PS. Într-adevăr, Rapidul a marcat un gol perfect valabil la Craiova prin Marinescu, dar asta nu schimbă prea mult datele problemei. Și da, la aceeași oră Steaua crea „senzație”, un 5-2 cu Bistrița, care a făcut act de prezența cu condiția ca super fotbalistul Oană (două goluri în acel meci) să se încoroneze golgeter în ideea de a fi vândut peste hotare. Până la urmă, modelul brevetat de Dudu Georgescu nu mai păcălea pe nimeni cam de multișor, Oană ajungând prin obscurul campionat maghiar, transferat fiind pentru fabuloasa sumă de 50.000$. Asta este și ideea articolului. Unele aranjamente ies, altele nu. Trebuie să te asiguri de toți jucătorii adverși, de concursul arbitrului și, mai ales, să nu aștepți minutele de prelungire. Nu de alta, dar niciodată echipa care trebuie să piardă nu va consimți să marcheze un autogol. Ar fi prea de tot…
articol scris de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER